Dlaczego warto jeść pietruszkę?
fot. nadesłane
Choć pietruszka jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, nie wszyscy znają jej lecznicze właściwości. Należąca do rodziny selerowatych, zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm.
REKLAMA
Pietruszka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina B12, beta karoten, witamina C, fluor, kwas foliowy, witamina K, chlorofil, wapń, żelazo i niezbędne kwasy tłuszczowe. Występuje w dwóch odmianach: pietruszka korzeniowa – jadalny jest korzeń oraz liście oraz pietruszka naciowa – jadalne są tylko liście. Pietruszka jest idealnym dodatkiem to codziennej diety, trzeba tylko przyzwyczaić się do jej charakterystycznego smaku.
Ważne składniki odżywcze
Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, między innymi:
Korzyści dla zdrowia
Dzięki wielu składnikom odżywczym pietruszka ma następujące zastosowania lecznicze:
Wprowadzanie do diety
Pietruszkę można w następujący sposób wprowadzić do codziennej diety:
Efekty uboczne
Należy zwrócić uwagę w następujących sytuacjach:
Wskazówki
www.strelmedica.pl
Ważne składniki odżywcze
Pietruszka zawiera bardzo dużo składników odżywczych, między innymi:
- Witaminę C – zawiera jej więcej niż większość innych warzyw, a nawet pomarańczy.
- Beta karoten – silny przeciwutleniacz, który zapobiega chorobom oczu. Poprawia również odporność oraz chroni przed toksynami i komórkami rakowymi.
- Kwas foliowy – odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia. Wspomaga prawidłowe namnażanie się komórek i ich dojrzewanie.
- Fluor i wapń – są bardzo korzystne przy rozwoju zębów i kości.
- Chlorofil – ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Zwalcza również katar, zapalenie zatok oraz nieprzyjemny zapach potu.
- Kwas alfa-linolenowy – ważny kwas tłuszczowy, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom oraz wykazuje korzystne działanie względem mózgu. Spowalnia powstawanie aterosklerotycznych zmian, które powodują twardnienie tętnic i miażdżycę.
- Śladowe ilości witaminy B12 – która wspomaga układ nerwowy i syntezę DNA.
Korzyści dla zdrowia
Dzięki wielu składnikom odżywczym pietruszka ma następujące zastosowania lecznicze:
- Pomaga zwalczać przeziębienie, gorączki i infekcje.
- Zapobiega próchnicy oraz powstawaniu nieprzyjemnego oddechu.
- Ma właściwości moczopędne i działa korzystnie przy chorobach nerek.
- Pomaga zwalczać anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego.
- Wspomaga trawienie, przeciwdziała zapaleniom, reguluje cykl menstruacyjny i zwalcza towarzyszący miesiączce ból.
- Zwiększa odporność.
- Oczyszcza krew, dzięki czemu jest używana przy leczeniu chorób wątroby.
- Zwalcza wolne rodniki, dlatego zapobiega procesom starzenia się, chorobom układu krążenia i nowotworom.
- Hamuje wydzielanie histaminy przy atakach alergii, dlatego jest używana w leczeniu pokrzywki i innych objawów reakcji alergicznych.
Wprowadzanie do diety
Pietruszkę można w następujący sposób wprowadzić do codziennej diety:
- Dodać posiekaną pietruszkę z sokiem z cytryny (jako dressing) do pokrojonych świeżych lub grillowanych warzyw.
- Użyć pasty z pietruszki, cytryny, imbiru i czosnku do marynowania ryb.
- Dodać pokrojony korzeń pietruszki do potraw z warzyw, sałatek, surówek i zup.
- Dodać posiekaną pietruszkę do soku z marchewek, buraków i pomarańczy. Powstanie orzeźwiający, bogaty w witaminy sok.
- Posypać natką pietruszki sałatki, surówki, ziemniaki i zupy.
Efekty uboczne
Należy zwrócić uwagę w następujących sytuacjach:
- Pietruszka nie powinna być spożywana w nadmiarze przez kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy.
- Pietruszka zawiera duże ilości szczawianów, które mogą się skrystalizować i spowodować powstawanie kamieni nerkowych u osób narażonych na choroby nerek.
Wskazówki
- Pietruszkę należy oczyścić oraz odkroić końcówki korzeni. Liście należy umieścić na ręczniku papierowym i włożyć do lodówki, aby utrzymać ich świeżość.
- Pietruszka nie powinna być zbyt wilgotna, ponieważ mogłaby się szybko zepsuć. Należy używać świeżej pietruszki, ponieważ wysuszona nie ma tak dobrego smaku oraz tylu wartości odżywczych, co świeża.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE