Ożywcze napoje na lato
fot. nadesłane
Nie ma to jak pierwszy łyk orzeźwiającego napoju w letni dzień. Chłodne szkło, brzdęk lodu, cierpki smak limonki, słodki sok malinowy, liść mięty. Niezależnie od tego, co w nim lubisz, możesz otrzymać wspaniały smak bez dodatku dużych ilości cukru i kalorii. Dodatkowo, można wybrać świeże składniki, takie jak arbuz, jagody i owoce cytrusowe, o intensywnym smaku, bogate w przeciwutleniacze, błonnik i inne składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy 5 przykładowych receptur na orzeźwiające napoje.
REKLAMA
• Lemoniada arbuzowa
Szklanka zimnej lemoniady, brzmi wspaniale w gorące letnie popołudnie.
Niestety w zbyt wielu przepisach wymagane są duże ilości cukru, co oznacza dodatkowe kalorie. Poniższy przepis zawiera w swoim składzie jedynie cztery szklanki arbuza bez pestek oraz sok wyciśnięty z trzech cytryn. Napój podaje się z lodem. Jedna szklanka tej słodkiej mikstury zawiera tylko 50 kcal. Ponadto pokrywa w 45% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i nie zawiera dodatku cukru. W tradycyjnej lemoniadzie znajduje się ok. 6 łyżeczek cukru, czyli ponad 100kcal więcej.
• Napój jeżynowy
Kto nie lubi słodkiej cierpkości jeżyn? Jeżyny należą do żywności o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Są one bogate w flawonoidy i karotenoidy, które zwalczają stany zapalne, jak również uszkodzenia komórek wywołane przez wolne rodniki. Aby zrobić orzeźwiający napój, z dużą dawką zwalczających choroby przeciwutleniaczy, postępuj według poniższego przepisu:
• 6 szklanek wody
• 3 szklanki świeżych jeżyn
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2/3 szklanki świeżego soku z limonki (około 4 limonki)
• 8 cienkich plasterków limonki
Wlej do blendera 1 szklankę wody i 3 szklanki jeżyn, miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Pestki przecedź przez sitko. Dodaj pozostałe 5 szklanek wody, 1/2 szklanki brązowego cukru i 2/3 szklanki soku z limonki, wymieszaj. Całość można przelać do dzbanka, udekorować plastrem cytryny i dodać do środka kilka całych jeżyn.
• Smoothie
Co może być zdrowsze i bardziej orzeźwiające w upalny dzień od koktajlu smoothie? Smoothie jest napojem bogatym w błonnik, witaminy, przeciwutleniacze i wapń. Jednak jeżeli wybierzesz wersję z lokali oferujących żywność typu fast–food, otrzymasz dużą porcję cukru, tłuszczu i kalorii oraz praktycznie zero witamin i błonnika. Dlatego też proponujemy, aby wykonać swój własny awokado – malinowy smoothie w domu. Wlej do blendera 1 szklankę soku pomarańczowego i 1 szklankę soku malinowego, dodaj obrane awokado (bez pestki) i szklankę mrożonych malin. Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl ten jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C oraz kwasów omega 3.
• Shake truskawkowy
Jogurtowy shake truskawkowy, to kolejny pyszny i zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia. Zwykle robiony na bazie jogurtu, mleka roślinnego i różnych owoców. Wlej do blendera 1 duży jogurt naturalny, 250g mrożonych truskawek i 3 łyżki brązowego cukru. Całość zmiksuj. Dla uzyskania gęściejszej konsystencji dodaj więcej mrożonych truskawek. Tak sporządzony napój jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych i witaminy C.
• Herbata mrożona
Lato to świetny czas, aby eksperymentować z różnymi rodzajami herbat. Polecamy wykonanie mrożonej herbaty domowym sposobem z różnych wariantów herbat: czarnej, zielonej, białej, czerwonej lub rooibosa. Dla uzyskania słodkiego smaku bez dodawania substancji słodzących, dodaj trochę soku owocowego, plasterki pomarańczy oraz świeżą miętę. Podawaj z lodem.
Szklanka zimnej lemoniady, brzmi wspaniale w gorące letnie popołudnie.
Niestety w zbyt wielu przepisach wymagane są duże ilości cukru, co oznacza dodatkowe kalorie. Poniższy przepis zawiera w swoim składzie jedynie cztery szklanki arbuza bez pestek oraz sok wyciśnięty z trzech cytryn. Napój podaje się z lodem. Jedna szklanka tej słodkiej mikstury zawiera tylko 50 kcal. Ponadto pokrywa w 45% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i nie zawiera dodatku cukru. W tradycyjnej lemoniadzie znajduje się ok. 6 łyżeczek cukru, czyli ponad 100kcal więcej.
• Napój jeżynowy
Kto nie lubi słodkiej cierpkości jeżyn? Jeżyny należą do żywności o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Są one bogate w flawonoidy i karotenoidy, które zwalczają stany zapalne, jak również uszkodzenia komórek wywołane przez wolne rodniki. Aby zrobić orzeźwiający napój, z dużą dawką zwalczających choroby przeciwutleniaczy, postępuj według poniższego przepisu:
• 6 szklanek wody
• 3 szklanki świeżych jeżyn
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 2/3 szklanki świeżego soku z limonki (około 4 limonki)
• 8 cienkich plasterków limonki
Wlej do blendera 1 szklankę wody i 3 szklanki jeżyn, miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Pestki przecedź przez sitko. Dodaj pozostałe 5 szklanek wody, 1/2 szklanki brązowego cukru i 2/3 szklanki soku z limonki, wymieszaj. Całość można przelać do dzbanka, udekorować plastrem cytryny i dodać do środka kilka całych jeżyn.
Co może być zdrowsze i bardziej orzeźwiające w upalny dzień od koktajlu smoothie? Smoothie jest napojem bogatym w błonnik, witaminy, przeciwutleniacze i wapń. Jednak jeżeli wybierzesz wersję z lokali oferujących żywność typu fast–food, otrzymasz dużą porcję cukru, tłuszczu i kalorii oraz praktycznie zero witamin i błonnika. Dlatego też proponujemy, aby wykonać swój własny awokado – malinowy smoothie w domu. Wlej do blendera 1 szklankę soku pomarańczowego i 1 szklankę soku malinowego, dodaj obrane awokado (bez pestki) i szklankę mrożonych malin. Całość miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl ten jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C oraz kwasów omega 3.
• Shake truskawkowy
Jogurtowy shake truskawkowy, to kolejny pyszny i zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia. Zwykle robiony na bazie jogurtu, mleka roślinnego i różnych owoców. Wlej do blendera 1 duży jogurt naturalny, 250g mrożonych truskawek i 3 łyżki brązowego cukru. Całość zmiksuj. Dla uzyskania gęściejszej konsystencji dodaj więcej mrożonych truskawek. Tak sporządzony napój jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych i witaminy C.
• Herbata mrożona
Lato to świetny czas, aby eksperymentować z różnymi rodzajami herbat. Polecamy wykonanie mrożonej herbaty domowym sposobem z różnych wariantów herbat: czarnej, zielonej, białej, czerwonej lub rooibosa. Dla uzyskania słodkiego smaku bez dodawania substancji słodzących, dodaj trochę soku owocowego, plasterki pomarańczy oraz świeżą miętę. Podawaj z lodem.
PRZECZYTAJ JESZCZE