Produkty uprawy ekologicznej. Najlepsza żywność czy jeden wielki przekręt?
fot. nadesłane
Temat żywności i upraw ekologicznych trudno wyczerpująco omówić krótko, ponieważ obejmuje on wiele różnorodnych zagadnień. Co naprawdę oznacza słowo „ekologiczny”?
REKLAMA
Ekologiczne metody uprawy i hodowli mają na celu produkcję żywności przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone, a zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i środków odrobaczających stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych.
Producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie (GM). W rezultacie otrzymują żywność zawierającą minimalne ilości chemikaliów, której produkcja nie wywiera tak negatywnego wpływu na środowisko naturalne jak produkcja żywności konwencjonalnej. Aby dany produkt mógł nosić miano ekologicznego (bio), musi otrzymać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję.
Aby w nazwie produktu mogło znaleźć się słowo „ekologiczny” albo „bio” – przynajmniej 99% składników musi pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych, a na etykiecie musi być podana informacja, które składniki nie są ekologiczne. Składników niepochodzących z upraw ekologicznych można używać wyłącznie dlatego, ze nie istnieją ich ekologiczne zamienniki.
Co warto kupować
Zastanawiasz się nad zakupem żywności ekologicznej? W niektóre produkty naprawdę warto zainwestować.
Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych przeciętnie zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy niż ich uprawiani konwencjonalnymi metodami kuzyni. Jednak niektóre z tych składników mogą ulec zniszczeniu jeśli owoce i warzywa są nieodpowiednio przechowywane. Jeśli wiec chcesz skorzystać z odżywczych dobrodziejstw ekologicznych owoców i warzyw, szukaj świeżych, przechowywanych w chłodzie i z dala od świata i nie zadowalaj się wyłącznie etykietą „bio”.
Susz owocowy bio postwje nie tylko z owoców zebranych z upraw ekologicznych, ale tez nie zawiera takich składników, jak dwutlenek siarki i sorbinian potasu. U wrażliwszych osób dwutlenek siarki może wywoływać świst wydechowy (ataki astmy, nudności i biegunkę).
Niedawne badania przeprowadzone przez Uniwersytet Aberdeen wskazują, że mleko ekologiczne może zawierać niemal o 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega- 3 niż zwykłe mleko, a to ze względu na wyższą zawartość koniczyny w paszy krów hodowlanych metodami ekologicznymi. Uważa się, że jeszcze więcej tłuszczów omega – 3 można znaleźć w ekologicznym serze.
Dlaczego warto kupować chleb bio? Największe prawdopodobieństwo napotkania resztek pestycydów występuje właśnie w przypadku chleba o wysokiej zawartości błonnika, ponieważ mogą się one odkładać w zewnętrznych warstwach ziarna, dlatego chleb ekologiczny to dobra inwestycja. Należy przy tym pamiętać, ze chleb bio charakteryzuje się krótszym terminem przydatności do spożycia ze względu na to, że nie zawiera chemicznych środków konserwujących.
Ekologiczne oleje roślinne, produkowane z roślin uprawianych naturalnymi metodami muszą być otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania, a nie dzięki użyciu chemicznych rozpuszczalników. Oleje bio nie są oczyszczane w wysokich temperaturach. Jeśli tylko będziesz pamiętać, żeby przechowywać olej w ciemnym i chłodnym miejscu, by zapobiec utlenieniu, może one przynieść ci znaczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do zwykłych olejów świeże, nierafinowane oleje bio zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, rozpuszczalne w tłuszczu witaminy i inne dobroczynne składniki, jak na przykład lecytyna i sterole roślinne.
Czekolada, herbata, kawa i banany
Dlaczego warto się zdecydować na produkty z upraw ekologicznych? Żeby uchronić pracowników plantacji przed wysokim stężeniem pestycydów i innych środków chemicznych i zminimalizować w biednych krajach niekorzystny wpływ rolnictwa konwencjonalnego na środowisku.
Jak zatem dokonać wyboru pomiędzy odżywczością a bezpieczeństwem? Należy dokładnie myć warzywa i owoce. Tu przydaje się szczotka do mycia warzyw. Podczas dokładnego mycia spłukuje się większość pestycydów. Oto sposób, by bardziej efektywnie usuwać zanieczyszczenia:
1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).
Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodać ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie mamy może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego
2. Usunięcie pestycydów.
Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodać 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film.
3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie
Pamiętaj:
certyfikat bio nie oznacza jeszcze, że produkt jest superzdrowy. Niektóre produkty bio, na przykład płatki śniadaniowe, ciasta i ciasteczka, mogą zawierać więcej tłuszczu, soli i cukru niż te same produkty w wersji tradycyjnej. Ekologicznie czy nie – musisz czytać etykiety!
Czy często kupujecie produkty ekologiczne lub BIO? Czy macie swoje własne sposoby na czyszczenie warzyw? Czy może sami hodujecie warzywa i owoce?
Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Rak - To nie wyrok śmierci ! Czyli dietoterapia antynowotworowa.
Producenci żywności ekologicznej nie mogą wykorzystywać płodów rolnych i składników modyfikowanych genetycznie (GM). W rezultacie otrzymują żywność zawierającą minimalne ilości chemikaliów, której produkcja nie wywiera tak negatywnego wpływu na środowisko naturalne jak produkcja żywności konwencjonalnej. Aby dany produkt mógł nosić miano ekologicznego (bio), musi otrzymać certyfikat niezależnej instytucji kontrolującej ekologiczne uprawy i produkcję.
Aby w nazwie produktu mogło znaleźć się słowo „ekologiczny” albo „bio” – przynajmniej 99% składników musi pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych, a na etykiecie musi być podana informacja, które składniki nie są ekologiczne. Składników niepochodzących z upraw ekologicznych można używać wyłącznie dlatego, ze nie istnieją ich ekologiczne zamienniki.
Co warto kupować
Zastanawiasz się nad zakupem żywności ekologicznej? W niektóre produkty naprawdę warto zainwestować.
- Owoce i warzywa
Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych przeciętnie zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy niż ich uprawiani konwencjonalnymi metodami kuzyni. Jednak niektóre z tych składników mogą ulec zniszczeniu jeśli owoce i warzywa są nieodpowiednio przechowywane. Jeśli wiec chcesz skorzystać z odżywczych dobrodziejstw ekologicznych owoców i warzyw, szukaj świeżych, przechowywanych w chłodzie i z dala od świata i nie zadowalaj się wyłącznie etykietą „bio”.
- Napoje owocowe
- Suszone owoce
Susz owocowy bio postwje nie tylko z owoców zebranych z upraw ekologicznych, ale tez nie zawiera takich składników, jak dwutlenek siarki i sorbinian potasu. U wrażliwszych osób dwutlenek siarki może wywoływać świst wydechowy (ataki astmy, nudności i biegunkę).
- Produkty mleczne
Niedawne badania przeprowadzone przez Uniwersytet Aberdeen wskazują, że mleko ekologiczne może zawierać niemal o 75% więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega- 3 niż zwykłe mleko, a to ze względu na wyższą zawartość koniczyny w paszy krów hodowlanych metodami ekologicznymi. Uważa się, że jeszcze więcej tłuszczów omega – 3 można znaleźć w ekologicznym serze.
- Chleb pełnoziarnisty
- Oleje roślinne
Ekologiczne oleje roślinne, produkowane z roślin uprawianych naturalnymi metodami muszą być otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania, a nie dzięki użyciu chemicznych rozpuszczalników. Oleje bio nie są oczyszczane w wysokich temperaturach. Jeśli tylko będziesz pamiętać, żeby przechowywać olej w ciemnym i chłodnym miejscu, by zapobiec utlenieniu, może one przynieść ci znaczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do zwykłych olejów świeże, nierafinowane oleje bio zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, rozpuszczalne w tłuszczu witaminy i inne dobroczynne składniki, jak na przykład lecytyna i sterole roślinne.
Czekolada, herbata, kawa i banany
Dlaczego warto się zdecydować na produkty z upraw ekologicznych? Żeby uchronić pracowników plantacji przed wysokim stężeniem pestycydów i innych środków chemicznych i zminimalizować w biednych krajach niekorzystny wpływ rolnictwa konwencjonalnego na środowisku.
Jak zatem dokonać wyboru pomiędzy odżywczością a bezpieczeństwem? Należy dokładnie myć warzywa i owoce. Tu przydaje się szczotka do mycia warzyw. Podczas dokładnego mycia spłukuje się większość pestycydów. Oto sposób, by bardziej efektywnie usuwać zanieczyszczenia:
1. Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).
Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodać ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie mamy może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego
2. Usunięcie pestycydów.
Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodać 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film.
3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie
Pamiętaj:
certyfikat bio nie oznacza jeszcze, że produkt jest superzdrowy. Niektóre produkty bio, na przykład płatki śniadaniowe, ciasta i ciasteczka, mogą zawierać więcej tłuszczu, soli i cukru niż te same produkty w wersji tradycyjnej. Ekologicznie czy nie – musisz czytać etykiety!
Czy często kupujecie produkty ekologiczne lub BIO? Czy macie swoje własne sposoby na czyszczenie warzyw? Czy może sami hodujecie warzywa i owoce?
Już za tydzień zapraszam na kolejny artykuł, którego głównym tematem będzie: Rak - To nie wyrok śmierci ! Czyli dietoterapia antynowotworowa.
PRZECZYTAJ JESZCZE