Stres a dobre jedzenie
fot. nadesłane
Dowiedz się, jak w walce ze stresem mogą pomóc Ci kojące składniki i zapachy pochodzące z żywności oraz ziół.
REKLAMA
Kiedy coś wąchasz, zaczynasz oddychać głębiej, dzięki czemu obniża się ciśnienie krwi, tętno zwalnia, a Ty zaczynasz czuć się coraz bardziej zrelaksowany. Podobny efekt mogą powodować niektóre pokarmy. Warto zatem wiedzieć, jakie produkty pomagają radzić sobie ze stresem.
• Aromat zielonego jabłka
Jeżeli lubisz zapach zielonych jabłek, możesz zaaplikować go jako środek łagodzący bóle głowy. W jednym z badań z udziałem osób z przewlekłymi migrenami odnotowano wyraźną ulgę wśród pacjentów, którzy wdychali zapach zielonego jabłka na początku bólu głowy.
• Przekrojony kokos
Kiedy jesteś zestresowany, zapach kokosa może osłabić naturalny odruch „walki lub ucieczki” poprzez spowolnienie tętna. W małym badaniu pilotażowym wykazano, że ludzie wdychający zapach kokosa szybciej odzyskują właściwe ciśnienie krwi po trudnym zadaniu.
• Czekolada
Badania pokazują, że jedzenie ciemnej czekolady może pomóc obniżyć poziom kortyzolu i katecholamin (hormonów związanych ze stresem), szczególnie u osób z dużym poziomem stresu. Niestety, czekoladę można spożywać tylko w bardzo małych ilościach. Zjedzenie większej ilości przyczyni się do przybrania na wadze i tym samym stanie się źródłem jeszcze większego stresu.
• Węglowodany
Spożycie węglowodanów stymuluje uwalnianie serotoniny – substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój. Naukowcy odkryli, że osoby, których dieta bogata jest w węglowodany (przy niskiej zawartości tłuszczu) są szczęśliwsze od osób na diecie niskowęglowodanowej. Ważne jednak, żeby były to odpowiednie węglowodany, pochodzące z całych ziaren, takich jak quinoa czy płatki owsiane, które dostarczają znacznie więcej błonnika i składników odżywczych niż produkty przetworzone, rafinowane.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
• Aromat zielonego jabłka
Jeżeli lubisz zapach zielonych jabłek, możesz zaaplikować go jako środek łagodzący bóle głowy. W jednym z badań z udziałem osób z przewlekłymi migrenami odnotowano wyraźną ulgę wśród pacjentów, którzy wdychali zapach zielonego jabłka na początku bólu głowy.
• Przekrojony kokos
Kiedy jesteś zestresowany, zapach kokosa może osłabić naturalny odruch „walki lub ucieczki” poprzez spowolnienie tętna. W małym badaniu pilotażowym wykazano, że ludzie wdychający zapach kokosa szybciej odzyskują właściwe ciśnienie krwi po trudnym zadaniu.
• Czekolada
Badania pokazują, że jedzenie ciemnej czekolady może pomóc obniżyć poziom kortyzolu i katecholamin (hormonów związanych ze stresem), szczególnie u osób z dużym poziomem stresu. Niestety, czekoladę można spożywać tylko w bardzo małych ilościach. Zjedzenie większej ilości przyczyni się do przybrania na wadze i tym samym stanie się źródłem jeszcze większego stresu.
• Węglowodany
Spożycie węglowodanów stymuluje uwalnianie serotoniny – substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój. Naukowcy odkryli, że osoby, których dieta bogata jest w węglowodany (przy niskiej zawartości tłuszczu) są szczęśliwsze od osób na diecie niskowęglowodanowej. Ważne jednak, żeby były to odpowiednie węglowodany, pochodzące z całych ziaren, takich jak quinoa czy płatki owsiane, które dostarczają znacznie więcej błonnika i składników odżywczych niż produkty przetworzone, rafinowane.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelmedica.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE